Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.nl|www.igopromo.nl

RGB, PMS of CMYK? Alles over drukkleuren

Als het om drukwerk gaat, zie je de termen CMYK, RGB en PMS en maar al te vaak voorbij komen. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze drukkleuren? Wanneer gebruik je welk kleurensysteem? En hoe kom je tot de juiste kleur? In dit artikel lees je er alles over. 

Wat zijn drukkleuren?

Wanneer je promotionele artikelen of relatiegeschenken laat bedrukken met een logo, een afbeelding of tekst, dan zijn daar altijd bepaalde drukkleuren voor nodig. De bedrukking kan, afhankelijk van het product en de opdruktechniek, uit 1, 2, 3, 4 of meer drukkleuren bestaan. Over het algemeen zijn er drie kleursystemen te onderscheiden: CMYK, PMS en RGB. CMYK en PMS (Pantone®) worden gebruikt voor bedrukkingen en RGB voor digitale media. Lees hieronder wat de verschillen zijn tussen de drie kleurensystemen en wanneer je welke systeem kiest. Je kunt de RGB-kleur bepalen met behulp van een RGB-kleurcode die bestaat uit drie getallen.

RGB-kleuren

Het RGB-kleurensysteem wordt gebruikt voor digitale media ofwel wanneer iets voor het beeldscherm gemaakt wordt (telefoon, televisies, computers etc.). Denk aan een PowerPoint presentatie of het ontwerp van een webshop met bepaalde neon-kleuren. Het RGB-model bestaat uit de basiskleur zwart en de drie kleuren rood, groen en blauw om bepaalde kleuren licht toe te voegen. Als alle RGB-kleuren samenkomen, ontstaat wit.

Voorbeelden van RGB-kleurcodes
RGB zwart: 0,0,0
RGB wit 255, 25, 255
RGB rood 100, 0, 0

Verschil tussen cmyk en rgb

CMYK-kleuren

De afkorting CMYK staat voor de kleuren Cyaan, Magenta, Geel en Key(zwart). Door deze kleuren in verschillende hoeveelheden met elkaar te mengen, zijn ontelbaar veel verschillende kleuren mogelijk. De kleur zwart is toegevoegd omdat het mengen van 100% Cyaan, 100% Magenta en 100% Geel geen mooie kleur zwart oplevert. Het CMYK-kleurensysteem wordt gebruikt voor full-colour drukwerk. Printers gebruiken de CMYK-kleuren ook.

Voorbeelden van CMYK-kleuren
CMYK zwart: 0, 0, 0, 100
CMYK True black: 75, 68, 67, 90
CMYK wit: 0, 0, 0, 0
CMYK rood: 0, 100, 100, 0

CMYK getoonde afbeelding

PMS-kleuren (Pantone®)

PMS ofwel Pantone® Matching System is een vaste set met kleuren die al gemengd zijn. Deze kleuren hebben allemaal een eigen PMS-kleurcode gekregen. Bij het ontwikkelen van een beeldmerk of huisstijl wordt vaak gekozen voor Pantone-kleuren, omdat je dan meer zekerheid hebt over de juiste kleuren. CMYK kan veel kleuren benaderen, maar lang niet alle kleuren. Bepaalde kleuren, waaronder oranjetinten, worden met CMYK nu eenmaal niet zo mooi als met Pantone®. Je kunt de PMS-kleur bepalen aan de hand van een PMS kleurenwaaier. Zo heeft Pantone® een handige online kleurenwaaier beschikbaar gesteld met kleurcodes waarmee je makkelijk de kleur kunt bepalen. Momenteel beschikt het Pantone® Matching System over meer dan 1500 kleuren. Genoeg keuze dus!

Voorbeelden van PMS/Pantone®-kleuren
PMS zwart : Black 6 c
PMS wit: 000C
PMS rood: 1788

Kleur van het jaar pantone

Wanneer kies je welke drukkleur?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, worden RGB-kleuren gebruikt voor beeldschermen en CMYK en Pantone-kleuren voor drukwerk. Maar wanneer kies je CMYK en wanneer kies je voor een Pantone kleur? Wanneer je één tot vier kleuren in je ontwerp gebruikt, dan zijn Pantone-kleuren heel geschikt.  Denk aan je logo, visitekaartjes of briefpapier. Omdat Pantone® een universeel kleurenpalet heeft, ben je er zeker van dat de kleuren altijd hetzelfde zijn. Als consistentie dus belangrijk is, kies je voor Pantone®-kleuren. CMYK gebruik je wanneer je ontwerp veel kleuren bevat. Denk bijvoorbeeld aan foto’s of afbeeldingen met verschillende tinten en kleuren.

Pantone®-kleuren in jouw logo? Geef de juiste kleur door

Wil je promotionele artikelen of relatiegeschenken laten bedrukken met jouw logo en bevat het logo specifieke Pantone®-kleuren? Geef ons de juiste PMS-kleurcodes door en wij zorgen ervoor dat deze gebruikt worden. Zo heb je altijd zekerheid over de juiste kleuren.

Je drukbestand omzetten? Wij regelen het

Heb je bovenstaande informatie gelezen en bevat je drukbestand nog niet de juiste kleurenset? Wil je het bestand bijvoorbeeld omzetten van RGB naar CMYK of van CMYK omzetten naar PMS-kleuren? Geen enkel probleem bij IGO Promo. De DTP-afdeling regelt dit namelijk voor jou, zodat je altijd beschikt over een product met de juiste drukkleuren.

Wil je weten hoe wij zorgen voor een bedrukking die extra lang mooi blijft? Lees dan het artikel over duurzame druktechnieken. Heb je hulp nodig bij het bepalen van de juiste bedrukking of drukkleur? Neem dan gerust contact op met IGO Promo voor een advies.

Door | 2022-08-25T13:15:05+02:00 25 augustus 2022|