Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.nl|www.igopromo.nl

Relatiegeschenken en kerstpakketten aftrekbaar: hoe zit dat?

Het geven van een relatiegeschenk is de ideale manier om je klanten of relaties te bedanken voor een fijne samenwerking. Wanneer je een relatiegeschenk met logo bedrukt, is het ook nog eens een manier om je naamsbekendheid te vergroten. Daar weten wij bij IGO Promo alles van. Weet jij wanneer relatiegeschenken aftrekbaar zijn? En hoe zit dat met kerstpakketten? In dit artikel geven we uitgebreide uitleg over de fiscale regels voor alle soorten relatiegeschenken.

Verschillende soorten relatiegeschenken

Waar denk jij aan bij een relatiegeschenk? Een relatiegeschenk kan vanalles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een speciale fles wijn of een luxe pennenset met logo. Maar het kan ook een pakket met verschillende producten en/of een waardebon zijn. Veel relatiegeschenken kunnen bedrukt worden met een logo of tekst. Dit zorgt ervoor dat ze een bijdrage kunnen leveren aan je branding. Genoeg redenen om je klanten en relaties op z’n tijd eens te verrassen met een mooi relatiegeschenk.

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

En dan nu de vraag waar dit artikel om draait: zijn relatiegeschenken aftrekbaar? De btw die je betaalt voor relatiegeschenken mag je niet in alle gevallen aftrekken als voorbelasting. 

Relatiegeschenken zijn niet aftrekbaar als:

  • De ontvangers van het relatiegeschenk, wanneer zij het zelf zouden kopen, minder dan 30% btw kunnen aftrekken.
  • Je het drempelbedrag van € 227,- per ontvanger overschrijdt.

Wanneer het gaat om het eerste punt is het belangrijk om te bekijken of de ontvanger zelf de btw van het relatiegeschenk zou mogen aftrekken. Als dat niet zo is, dan is het relatiegeschenk voor jou ook niet aftrekbaar. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

BTW aftrekbaar

Wat is het drempelbedrag per ontvanger?

Er geldt een drempelbedrag van € 227,- (excl. btw) per ontvanger per boekjaar voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen. De btw is aftrekbaar als de jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag zijn. Giften en relatiegeschenken zijn meestal persoonsgebonden, dus daar kun je in dat geval het volledige bedrag voor rekenen. Personeelsvoorzieningen kunnen voor meer medewerkers bestemd zijn. In dat geval deelt u het bedrag door het aantal personen dat van de voorziening gebruik kan maken. Kijk voor de meest up-to-date informatie over het drempelbedrag per medewerker op de website van de Belastingdienst.

Relatiegeschenken en de inkomstenbelasting

Wanneer het gaat om de inkomstenbelasting, is het goed om te weten dat de kosten die je maakt voor relatiegeschenken onder de noemer ‘representatiekosten’ vallen. Dit zijn de kosten die je als ondernemer maakt om je bedrijf te presenteren. Deze kosten vallen onder de zogeheten ‘gemengde kosten’, welke voor 80% aftrekbaar zijn van je omzet.

Zijn kerstpakketten aftrekbaar?

Een kerstpakket valt onder de regels voor giften en relatiegeschenken. De btw op kerstpakketten is dus aftrekbaar volgens dezelfde voorwaarden als hierboven beschreven. En niet alleen op kerstpakketten, je kunt je medewerkers ook verrassen met een heerlijk flesje wijn. Daarbij gelden dezelfde regels om btw af te trekken als bij kerstpakketten. Wanneer je een kerstpakket aan je eigen werknemers geeft, dan valt dit bovendien onder de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling stelt dat alles wat je aan een werknemer geeft tot het loon behoort, waarbij je een bepaald percentage van de loonsom onbelast mag weggeven.

Daarbij gelden dezelfde regels om btw af te trekken als bij kerstpakketten. Wanneer je een kerstpakket aan je eigen werknemers geeft, dan valt dit bovendien onder de werkkostenregeling (WKR).
Kerstpakketten kantoor

Wat is de werkkostenregeling (WKR)?

De werkkostenregeling (WKR) is van van toepassing voor giften en vergoedingen aan werknemers. Met behulp van deze regeling kun je onbelaste giften en vergoedingen aan je werknemers geven, waarbij het totaalbedrag onder de vrije ruimte moet blijven. Deze vrije ruimte wordt berekend als percentage van de loonsom van al jouw medewerkers. Lees alles over de actuele percentages op de website van de Rijksoverheid.

Waar kun je de werkkostenregeling nog meer voor gebruiken?

Je kunt de werkkostenregeling niet alleen inzetten voor kerstpakketten en andere geschenken voor je medewerkers, maar ook voor het inrichten van de werkplek, gereedschap, een fietsplan, sportabonnement, bedrijfskleding en apparatuur. En denk ook aan uitjes zoals teambuilding of een personeelsweekend. De voorwaarde voor de werkkostenregeling is dat het aan te tonen moet zijn dat het onder werkkosten valt. Het moet altijd een zakelijk element bevatten.

Je kunt de werkkostenregeling niet alleen inzetten voor kerstpakketten en andere geschenken voor je medewerkers, maar ook voor het inrichten van de werkplek, gereedschap, een fietsplan, sportabonnement, bedrijfskleding en apparatuur.

Advies nodig voor een passend geschenk?

Zo weet je in ieder geval meer over de fiscale mogelijkheden als het gaat om relatiegeschenken en kerstpakketten. Heb je advies nodig over de best passende geschenken voor je klanten, relaties of medewerkers? Het team van IGO Promo staan klaar om je verder te helpen. Wil je nog meer weten over het bestellen van kerstpakketten? Lees dan het artikel met de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over kerstpakketten

Door | 2021-11-17T10:30:03+01:00 21 oktober 2021|