Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.nl|www.igopromo.nl

RFID: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Zoals altijd brengt ieder jaar weer een nieuwe kijk op wat hip is en wat niet. In 2017 zagen we de opkomst van de Fidget Spinner en de hele wereld was gezonder bezig met het drinken uit herbruikbare drinkflessen in plaats van plastic flessen die je weggooit. Op dit moment is digitale veiligheid een populair onderwerp. We willen ons niet alleen veilig voelen, maar we willen vooral weten dat we beschermd zijn tegen allerlei gevaren. Onze RFID producten kunnen hiervoor een oplossing zijn. Nog niet bekend met de term RFID? Lees dan snel verder en kom meer hierover te weten.

Wat is RFID?

RFID betekent Radio Frequentie Identificatie en wordt in kleine chips gebruikt. Ze bevinden zich overal om ons heen en ze kunnen op bijna oneindig veel manieren worden toegepast. Van je sleutels vinden tot je huisdier identificeren. Deze simpele kleine chip, die maar net iets groter is dan een rijstkorrel, slaat informatie op die met een geschikte ontvanger of scanner gelezen kan worden. De meesten onder ons kennen deze technologie als NFC oftewel “Near Field Communication” en van de antidiefstal-klosjes van kleding.

Hoe werkt het?

Als een geschikte ‘lezer’ of ‘scanner’ geactiveerd is, dan scant deze de nabije omtrek. Als een RFID-chip wordt gevonden, dan leest het apparaat de informatie op de chip en kan het bepaalde taken uitvoeren. Als zo een chip bijvoorbeeld in jouw kat geïmplanteerd is, kan de lezer het unieke ID-nummer van de chip lezen, en zo bevestigen dat het jouw kat is.

Bankpassen en creditcards gebruiken deze technologie ook steeds meer. Veel passen bevatten zo een RFID-chip. Doordat jouw RFID-chip op jouw bankpas gescand wordt, kun je kleine transacties doen zonder je pincode in te toetsen of je pas in een lezer te stoppen. Dit is supersnel en bespaart tijd. Daarom gebruiken veel mensen deze functie om te betalen. Maar helaas is het niet alleen maar goed nieuws.

Digitale diefstal

Veel banken werken met dezelfde regels. Je kunt kleine betalingen, bijvoorbeeld tot € 50,-, doen zonder een pincode in te toetsen. Als je grotere bedragen betaalt met je bankpas moet je wel je pincode intoetsen. Klinkt behoorlijk veilig, toch?

Te snel gedacht. Als iemand jouw bankpas vindt, kan hij of zij geld van je rekening afhalen zonder dat je dit weet. Natuurlijk zijn dit geen grote bedragen, maar het is wel heel vervelend.

Het wordt ernstiger als iemand je pincode achterhaalt. Fraudeurs worden steeds creatiever en zijn voortdurend alert om toe te slaan. Ze kunnen even meegluren als je jouw boodschappen betaalt. Maar ook met behulp van speciale apparatuur kunnen zij, alleen al door je te passeren, alle gegevens van jouw RFID-chip lezen. Zo kunnen ze grote bedragen van je bankrekening afhalen en je komt er pas achter als het te laat is. Gelukkig is er een oplossing.

Een veilige za(a)k

Er zijn steeds meer opties beschikbaar om je voor dit probleem te beschermen. Natuurlijk kun je simpelweg het gebruik van RFID-betalingen op je bankpas uitschakelen. Maar gezien hoe gemakkelijk het is om op deze manier te betalen, is het handiger om veiligheid te combineren met gemak.

Je kunt in dat geval uit twee opties kiezen. De eerste is een portemonnee die het RFID-signaal afschermt. De tweede optie is een kleine houder om je passen in op te bergen en die er ook voor zorgt dat criminelen het signaal niet kunnen lezen. Dit zijn kleine houders die gemakkelijk in gebruik zijn. Het zijn goedkope, maar veilige maatregelen zodat je van al het gemak van draadloos betalen kunt genieten zonder de risico’s dat anderen je geld afpakken.

Nog niet in bezit van een geschikte houder of portemonnee? Dan is het slim om je RFID-betaalpas diep in je portemonnee te stoppen en niet los in je zak. Zo maak je het voor criminelen moeilijker van je te stelen, terwijl jij op zoek gaat naar de goede bescherming.

Door | 2021-02-15T16:03:54+01:00 16 maart 2019|