Hoe kunnen wij je helpen? Neem contact op via sales@igopromo.nl|www.igopromo.nl

Zeefdruk, digitale print, of tampondruk: wat is het verschil?

Wanneer je bedrukte producten gaat bestellen bij IGO Promo, kom je verschillende druktechnieken tegen. In een eerder artikel hebben we het verschil uitgelegd tussen de duurzame druktechnieken borduren, lasergraveren en blinddruk. De druktechnieken digitale print, zeefdruk en tampondruk kom je ook heel vaak tegen. Wat is het verschil tussen deze technieken en welke kun je het beste kiezen? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is digitaal printen?

De manier om het beste uit te leggen wat digitaal printen is, is de vergelijking met een gewone printer die je thuis ook hebt. Een digitale printer print niet alleen op papier, maar op veel meer materialen. Eerst worden de producten grondig schoongemaakt en in speciale mallen geplaatst. Deze gaan door de printer, waarbij een grote printkop zeer dicht over de producten heen gaat en het logo, de tekst of afbeelding direct op het product print. De printers zijn dus ook vele malen groter dan de ‘standaard printer’ naast je computer of laptop, maar ze werken in de basis hetzelfde. Er zijn speciale digitale printers beschikbaar die bijvoorbeeld 360 graden kunnen afdrukken op flessen.

Welke producten zijn geschikt voor digitaal printen?

Digitale print wordt bijvoorbeeld veelvuldig toegepast voor het printen van kunststof en plastic producten zoals aanstekers met logo, powerbanks met logo of bedrukte sleutelhangers. Maar ook het rondom bedrukken van waterflessen is mogelijk met behulp van een digitale printer. Meestal zijn het vlakke, platte producten, met uitzondering van de flessen. Niet alle producten zijn geschikt voor digitale druk. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken. Het digitaal printen van shirts is mogelijk, maar voor een bedrukking die langer mooi blijft is zeefdruk beter omdat de kleur dan beter hecht en langer mooi blijft. Keramiek is veel minder geschikt voor digitale print, aangezien de print niet langdurig vaatwasserbestendig is.

Wat zijn de voor- en nadelen van digitaal printen?

Een digitale printer kan supersnel en in full colour een logo direct op het product printen. Het is met behulp van deze methode heel goed mogelijk om verlooptinten en kleurovergangen te printen. Ook kleine details komen goed tot hun recht. Je zit daarbij wel vast aan het CMYK-kleursysteem. Enerzijds een voordeel omdat je in heel veel kleuren kunt printen. Maar bestaat je logo of huisstijl echter uit één of meer PMS kleuren? Dan krijg je met CMYK altijd een zo nauwkeurig mogelijke benadering van de kleuren. Maar het blijft een benadering. Bij zeefdruk of tampondruk is de PMS (Pantone) kleur met zeer hoge nauwkeurigheid te drukken. Lees meer in het artikel over de verschillende kleursystemen. Digitaal drukken is door de kortere en goedkopere opstarttijd bovendien vooral geschikt voor kleine oplages.

Wat is zeefdruk?

Bij zeefdruk wordt er gebruik gemaakt van een raamwerk dat op bepaalde plekken inkt doorlaat. Het te bedrukken product wordt helemaal vlak gelegd en tegen het raam gedrukt. Op de bovenkant ligt inkt en met behulp van een soort liniaal (rakel) wordt de inkt over het gaas heen in het product gedrukt. Afhankelijk van de opdruk en het product wordt er gebruik gemaakt van een wat grover of juist fijnmaziger raamwerk. Daarmee komt er alleen inkt op het product op de plekken waar het raam dit doorlaat en zo komt jouw logo of tekst op het product te staan.

Zeefdruk

Welke producten zijn geschikt voor zeefdruk?

Zeefdruk is bijvoorbeeld heel geschikt voor het bedrukken van kleding, zoals bedrukte shirts of tassen met logo. Zeefdruk is zeer geschikt voor flexibele materialen zoals tassen in polyester, vilt, katoen, linnen of RPET. Het aantal kleuren van de opdruk is ook bepalend. Vereiste is dat er niet meer dan 6 kleuren worden gebruikt voor de complete opdruk, afhankelijk van het product. Een voordeel van deze druktechniek is dat je op grote formaten kunt drukken. Perfect voor tassen en paraplu’s bijvoorbeeld. Zeefdruk is minder geschikt voor heel fijn drukwerk of voor het bedrukken van kleine oplages.

Wat is tampondruk?

Tampondruk is een indirecte vorm van drukken, waarbij de inkt wordt overgebracht door middel van een siliconen drukkussen (tampon). Tampondruk maakt gebruikt van een cliché. Dat is een aluminium plaatje waar door middel van lasergravure het desgewenste logo is uitgespaard. Bovenop het plaatje zit een potje met inkt. Dit gaat over de uitsparing heen, waardoor de uitsparing zich met inkt vult. Het siliconen drukkussen drukt vervolgens op het vlak waar de inkt ligt en zet het over naar het product.

Welke producten zijn geschikt voor tampondruk?

De tampon is flexibel en kan zich daardoor aanpassen aan de vorm van het te bedrukken product. Hierdoor is tampondruk geschikt voor producten in alle vormen. Denk aan pennen, golfballen of notitieboeken. Bovendien kun je met tampondruk ook betere details, zoals kleinere teksten of gedetailleerde logo’s drukken waar dit met zeefdruk wat lastiger is.

De voor- en nadelen van zeefdruk en tampondruk

Zowel zeefdruk als tampondruk zijn technieken die wat meer tijd in beslag nemen qua voorbereiding. Het is een omvangrijk proces waarbij de inkt vooraf gemengd wordt en de ramen of printplaatjes gemaakt moeten worden. Ook het precies instellen van de machine vergt wat extra tijd. Daarom zijn deze technieken met name interessant voor het bedrukken van producten in grotere aantallen. Bij zeefdruk is het bovendien belangrijk dat de producten vlak neergelegd kunnen worden.

Het grote voordeel van beide technieken is dat PMS-kleuren veel dichter benaderd worden, waar dat bij digitaal printen minder het geval is. Hierbij is de kleur van het product wel van invloed. Dezelfde PMS-kleur oogt anders op een zwart product dan op een wit product. Ook gaat de bedrukking, zelfs bij intensief gebruik, langer mee. Tampondruk is daarbij sterker in kleinere opdrukken met meer detail, terwijl zeefdruk zeer geschikt is voor grotere opdrukken in één of enkele kleuren.

Tampondruk is daarnaast sterk in het drukken van meerdere kleuren, van 2 tot 5 kleuren, evenals  zeefdruk, van 4 tot 6 kleuren. Voor tampondruk geldt dat PMS-kleuren drukken op een donkere ondergrond een uitdaging is, waarbij zeefdruk het een stuk makkelijk heeft op dit onderdeel omdat er meer inkt overgezet wordt.

De opdruklocatie en -techniek kiezen

Wanneer je bij IGO Promo producten laat bedrukken, kun je zelf de opdruklocatie(s) en de opdruktechniek kiezen. Per product en per opdruklocatie kunnen de opdruktechniek en afmetingen verschillen. Klik op het gewenste product, selecteer een kleur en vervolgens krijg je de mogelijke opdruklocaties te zien. Klik op een opdruklocatie en je ziet direct welke druktechnieken mogelijk zijn en in hoeveel kleuren.

Heb je hulp nodig bij de keuze voor de juiste opdruklocatie(s) en/of techniek? Neem dan gerust contact op. We helpen je graag verder om te zorgen voor de beste producten met een bedrukking die lang mooi blijft!

Door | 2022-08-18T13:44:16+02:00 18 augustus 2022|