De afgelopen jaren zijn we er extra op gewezen hoe belangrijk gezondheid is. Als ondernemer wil je natuurlijk ook dat je medewerkers gezond en fit zijn. In een eerder artikel gaven we al slimme tips om je medewerkers tevreden te houden en te motiveren. Maar hoe motiveer je je medewerkers om meer te bewegen en gezond en fit te blijven? In dit artikel geven we je een aantal ideeën wat je als werkgever zou kunnen doen op het gebied van sport en gezondheid voor je personeel. Doe er je voordeel mee!
Je medewerkers productiever én gelukkiger
Uit onderzoek van het NOC*NSF (2022) blijkt dat fitte medewerkers steeds belangrijker worden. Ze zijn productiever, werken harder, zijn meer gemotiveerd en minder vaak ziek. Bewegen is niet alleen goed voor de conditie van je lichaam, maar ook voor de conditie van je hersenen. Naast het positieve effect op de productiviteit zijn fitte en gezonde medewerkers ook gelukkiger. Dat is een van de uitkomsten van een project van verzekeraar ZLM, waarbij ze hun 200 medewerkers gestimuleerd hebben om meer te bewegen en gezonder te gaan eten. Daarbij geven ze aan dat het stellen van haalbare doelen cruciaal is om resultaten te behalen. Hoe dan ook bevestigen deze onderzoeken dat het zeker de moeite waard is om te investeren in gezonde en fitte werknemers. Een investering die zich op meerdere manieren zal terugverdienen.
De bewegingsrichtlijn
Hoeveel zou je dan moeten bewegen? De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld voor volwassenen (18 jaar en ouder):
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter
- Minimaal 150 minuten per week intensieve inspanning
- Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten en voor ouderen ook balansoefeningen
- Veel stilzitten voorkomen
Zeker als je een kantoorbaan hebt, kan het een uitdaging zijn om te voldoen aan deze richtlijnen. En als werkgever zijn er mogelijkheden om daar een bijdrage aan te leveren.
Sporten tijdens werktijd?
Maar hoe krijg je je medewerkers daadwerkelijk meer in beweging? Een eerste gouden tip is om je medewerkers de mogelijkheid te geven om tijdens werktijd te sporten. En misschien is je eerste reactie: tijdens werktijd laten sporten? Dat ga ik echt niet doen. Maar het gaat er niet zozeer om dat je medewerkers tijdens werktijd een uur in de sportschool een work-out gaan doen. Er zijn veel meer manieren om sport en werk te combineren en meer te bewegen. Stimuleer ze bijvoorbeeld om tijdens de lunch een wandeling te maken of wat vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Kijk hoe je op een slimme manier sport en werk met elkaar combineert. Of organiseer een leuke sportactiviteit of een sportdag.
Een jaarlijkse challenge!
Eerder hebben we al aangegeven dat het goed is om een bepaald doel te stellen. Een hele leuke manier om hierop in te spelen is door een challenge te bedenken en daar een doel aan vast te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Fiets naar Parijs’-challenge. Iedereen houdt zijn of haar aantal kilometers bij in een app en de eerste die het doel haalt, wint een prijs! Lees nog meer ideeën in het artikel over het organiseren van een sportieve challenge. Geef de medewerkers een activity tracker voor het bijhouden van de kilometers. Laat deze activity tracker bedrukken met logo en je zorgt ook nog eens voor een stukje branding!
Sportabonnement vergoeden
Een gehele of gedeeltelijke vergoeding van het sportabonnement kan ook zorgen voor een stimulans om te gaan sporten. Daarbij is het goed om te weten dat de kosten voor een sportabonnement vallen onder de werkkostenregeling. Binnen de werkkostenregeling (WKR) mag je als werkgever namelijk een bepaald percentage van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Een medewerker mag daarbij een eigen sportschool uitzoeken en de kosten indienen. Je moet daarbij de werkkosten wel aanwijzen als vergoeding.
Vaker op de fiets
In het verleden is het Nationaal Fietsplan in het leven geroepen ter bevordering van vitale en gezonde werknemers. Het officiële ‘Fietsplan’ bestaat misschien niet meer, maar via de eerder genoemde werkkostenregeling is het mogelijk om werkgevers een fiets te laten kopen en deze te betalen vanuit het brutosalaris. Een stimulans voor medewerkers om een goede fiets te kopen en ook vaker op de fiets te stappen. Dat zorgt niet alleen voor een goede bijdrage aan de gezondheid van je personeel, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Nog meer duurzame stappen zetten? Lees dan het artikel met tips voor een duurzaam bedrijf.
Sportartikelen cadeau geven
Een andere manier om de medewerkers te motiveren om te gaan sporten is door ze leuke sportartikelen cadeau te geven. Stel bijvoorbeeld een sportief pakket samen met daarin artikelen om gezond en fit te blijven. Denk aan artikelen voor het wandelen of hardlopen, een mooie retro sporttas, een fitnessset om thuis te sporten of sportkleding. Laat de sportartikelen bedrukken met logo en zo zorg je ook nog eens voor een stukje branding.
Denk ook aan gezonde voeding!
Naast het motiveren van je medewerkers om meer te bewegen is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van gezonde voeding. Maar hoe motiveer je medewerkers om gezonder te gaan eten? Denk bijvoorbeeld aan een workshop gezond koken of mogelijkheden om de lunch in de kantine gezonder te maken. Of geef ze handige bakjes zodat ze zelf een gezonde lunch mee naar kantoor nemen zoals een Mepal Lunchpot of een Mepal Saladbox. Ook handig voor de medewerkers die vaak onderweg zijn. Lees nog meer tips in het artikel over het stimuleren van een gezonde lunch. Op die manier zet je ze in ieder geval aan het denken over de mogelijkheden om gezonder te gaan eten.
Voldoende water drinken
Naast voeding weet eigenlijk iedereen wel dat het drinken van voldoende water ook belangrijk is voor je gezondheid. Het bevordert niet alleen je fysieke prestaties, maar het heeft onder andere ook invloed op je energieniveau en je hersenfunctie, het voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten, het verbetert de stoelgang en het zorgt voor het functioneren van de nieren. We gaan hier dieper op in, in het artikel ‘Water drinken: alles wat je moet weten’. Genoeg redenen dus om water te drinken, maar het is toch vaak lastig om aan de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter per dag te komen. Als werkgever zijn er mogelijkheden om te helpen. Geef je medewerkers bijvoorbeeld een fijne waterfles voor op kantoor en onderweg of plaats watertappunten binnen het bedrijf.
Laat je inspireren door de ideeën om je medewerkers te motiveren gezond en fit te blijven. Daar profiteer je niet alleen van als werkgever, maar vooral je medewerkers zelf op de langere termijn. En lees ook het artikel met tips om je team extra te motiveren na de vakantie. Zo geef je ze net dat zetje in de rug om weer vol nieuwe energie aan het werk te gaan.